Undersøking
Kapselendoskopi av tynntarm
Ved kapselendoskopi kan vi undersøke om det er sjukdommar eller blødingar i magesekk eller tynntarm. Då svelger du ein kapsel med innebygd kamera. Den er om lag 11 x 26 mm. Kapselen passerer gjennom heile tynntarmen mens kameraet tar over 50 000 bilde. Undersøkinga tar om lag 12 timar, og bilda blir lagra i ein bildeboks som du ber på deg.
Før
For å få best mogleg kvalitet på bilda må tarmen vere heilt rein. Du må derfor kjøpe tømmingsmiddel som Citrafleet eller Picoprep på apotek. Les nøye informasjonen om korleis du tømmer tarmen.
Dagen før undersøkinga - tømme tarmen
Dagen du skal til undersøkinga
Under
Du blir tatt imot av en sykepleier som kobler til utstyret og starter opp undersøkelsen. Vi anbefaler at du har på deg en bukse med strikk i livet og t-skjorte. Piercing i navlen må fjernes. Du får et glass vann tilsatt noen dråper Minifom for å fjerne luftbobler i tarmen.
Du får et belte rundt magen. Sensorene i beltet kobles til en opptaker som du bærer i en skulderveske. Det er viktig at du ikke tar av beltet i løpet av de 12 timene opptaket pågår. Du får en kapsel (kamera) som du svelger ved å drikke et glass vann.
For at kapselen skal flytte seg raskt over fra magesekk til tarmen, er det best at du er i aktivitet de første to timene. Etter cirka en time kontrollerer vi kapselens posisjon. Hvis den har flyttet seg fra magesekk til tarmen kan du reise hjem.
Nå kan du drikke vann, men du må vente ytterligere to timer til du kan spise.
Det er fint med naturlig aktivitet under hele undersøkelsen, men du bør unngå større fysiske anstrengelser. Unngå opphold i nærheten av sterke elektromagnetiske felt, som for eksempel MR-undersøkelse. Radiosendere kan også påvirke kvaliteten på bildene. Husk å behandle utstyret forsiktig – det må ikke utsettes for vann, støt, vibrasjoner eller direkte sollys.
Gjør det vondt?
Undersøkelsen gjør ikke vondt.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Undersøkelsen varer i 12 timer.
Etter
Når får ein resultatet?
Ver merksam
Det er sjeldan komplikasjonar ved kapselendoskopi. Er det svært tronge parti i tarmen, kan kapselen stoppe opp og må då bli fjerna med endoskop eller operasjon.
Kontakt
Poliklinikk for mage/tarmsjukdommar Ålesund
Oppmøtestad
Poliklinikk for mage- og tarmsjukdommar er lokalisert i 4. etasje i lågblokka, på nordsida av sjukehuset. Gå til poliklinikkane, inngang nord (Åsehaugen 5A) og følg den grøne streken på veggen.
Adresse
- I dag 08:00 - 16:00